Smutnice – Mušky v teráriích a jak na ně?

Pokud chováte terarijní zvířata, tento koníček sebou nese i riziko výskytu škůdců. Někteří mohou být pro vaše svěřence nebezpeční, jiní neškodní – jako třeba právě Smutnice. Ty sice chovaná zvířata neohrožují, ale jejich přítomnost je minimálně nepříjemná a v případě většího množství terárií může dojít k opravdovému přemnožení a malé otravné, zvláštně poletující mušky pak najdete úplně všude. V tomto článku se podíváme na to, kde se Smutnice berou, ale především na to, jak se s nimi efektivně vypořádat.

Co je Smutnice a kde se bere?

Smutnice jsou malé mušky (do 2mm délky) s dlouhými křídly, které můžete jednoduše poznat podle jejich na pohled zmateného letu kdy často mění směr. Někdy se tomu říká taneční let. Přitahuje je především vlhko a vlhký substrát, do kterého za svůj poměrně krátký život nakladou velké množství (jedna muška až 250) vajíček, z kterých se posléze vylíhnou larvy. Larvy poté žijí v substrátu a živý se hnijícími zbytky rostlinného charakteru. Při velkém přemnožení se mohou pustit i do živých kořenů rostlin a pravým hororem jsou tedy spíše pro pěstitele rostlin. Dospělé mušky pak neškodí jinak, než že kladou další vejce.

Jakékoliv škození živočichům v teráriích nebylo prokázáno, ale je minimálně velice obtěžující, pokud se na vás vyvalí hejno much pokaždé když otevřete terárium.

Jak se Smutnic zbavit?

To je otázka kterou si klade asi každý, kdo se s jejich výskytem v teráriích potká. Zamoření Smutnicemi je nutné řešit tak, abychom přerušili koloběh jejich výskytu. Tedy snižovat aktivně počet dospělých jedinců a zároveň bojovat s jejich larvami v substrátu.

Specifikum pro teraristy je takové, že je nutné včasně odstraňovat z terárií jakékoliv zbytky rostlinné potravy a to včetně ovoce a zeleniny. Ty mušky lákají a do těchto zbytků a do substrátu do okolí poté kladou další vejce.

Co se dospělých jedinců týká, tak tam je to poměrně jednoduché. Jediným dalším lákadlem, kromě vlhka je pro smutnice žlutá barva. Ta jim evokuje květy rostlin a tedy příhodné prostředí pro nakladení vajec. Na trhu jsou běžně k dostání žluté lepové pasti, které fungují na dospělé Smutnice jako lákadlo a je možné je tedy rozmístit kolem zasažených terárií. Lepové pasti neobsahují žádné jedovaté složky a působí pouze mechanicky. I přesto zvažte jejich případné umístění přímo do terárií, protože pokud by se chovaný živočich dostal do jejich blízkosti, mohou mu způsobit potíže.

U larev je to již složitější, ale rozhodně ne neřešitelné. Existuje vícero druhů chemických postřiků, které dokážou Smutnice vyhubit. Dopad těchto prostředků na chovaná zvířata je ale neprozkoumaný a mohl by být fatální. Obecně platí, že používat jakoukoliv chemii v teráriích je risk, který by žádný terarista neměl podstupovat.

Naštěstí existuje pro zvířata naprosto neškodná přírodní varianta a to jsou parazitické hlístice, nebo jinak nematody. Na našem trhu jsou k dostání produkty obsahující právě tyto hlístice, které jsou vývojově závislé právě na larvách Smutnic, pronikají do jejich trávícího ústrojí a způsobují jejich úhyn. Takto fungující hlístice lze objednat ve formě prášku, z kterého se poté udělá zálivka, kterou se nasytí substrát. Hlístice vyhubí larvy Smutnic a nejdéle do 6ti týdnů sami zemřou. Nutné je dát pozor pouze na to, aby jste objednali hlístice správné. Ty jsou vždy prodávány podle druhu škůdce na jehož larvy se specializují.

Jsou tedy Smutnice problém?

Pro teraristy až takový ne. Přesto je ale jejich zamoření potřeba řešit, protože jinak se velmi lehce vymkne kontrole a terarijní místnost pak vypadá spíše jako místo činu. Smutnice navíc mohou poškodit rostliny v teráriích, především pak mladší rostliny bez pořádné kořenové základny. Naštěstí se nejedná o problém těžko řešitelný a k boji se Smutnicemi jste se v tomto článku dozvěděli vše potřebné.

Přejít nahoru